PM Ingatkan Umat Islam Perbanyak Ibadah, Solat Tarawih

KUALA LUMPUR  - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengajak umat Islam terus memperbanyakkan amal ibadah seperti menunaikan solat tarawih di masjid dan surau sepanjang Ramadan, yang sudah hampir dua minggu ini.

Beliau berkata umat Islam seharusnya tidak melepaskan peluang untuk memohon keampunan Allah SWT di bulan yang mulia ini.

"Saya harap kita kekal bersemangat untuk memeriahkan malam-malam Ramadan di masjid-masjid dan surau-surau, menunaikan tarawih bersama jemaah lain.

"Bagi yang mempunyai kekangan, tunaikanlah tarawih apabila berkesempatan walau seorang diri. Insya-Allah, dengan keikhlasan dan keimanan dalam beribadat, kita akan mendapat keredhaanNya," katanya dalam catatan terbaharu di blog NajibRazak.com bertajuk 'Manfaat Tarawih di Bulan Ramadan'.

Datuk Seri Najib berkata istimewanya bulan Ramadan, bukan sahaja dapat menambah baik hubungan dengan Allah SWT, bahkan berpeluang untuk mengeratkan tali persaudaraan sesama keluarga dan ukhuwah sesama Islam, bersama-sama menunaikan ibadah dan bersolat tarawih.

(Sumber - Bernama)

Enam Termasuk Empat Datuk Direman Lima Hari Berhubung Kes Rasuah Di Koperasi GLC

PUTRAJAYA  - Enam individu termasuk empat bergelar 'Datuk' direman lima hari untuk membantu siasatan kes rasuah dan salah guna kuasa melibatkan koperasi sebuah syarikat berkaitan kerajaan (GLC).

Enam individu tersebut ialah pengerusi, setiausaha, bendahari yang masing-masing bergelar Datuk serta seorang anggota lembaga koperasi GLC dan isterinya yang merupakan penjawat awam selain seorang pemilik syarikat pembekal yang juga bergelar Datuk.

Majistret Nik Isfahanie Tasnim Wan Ab Rahman mengeluarkan perintah reman sehingga 11 Jun ini bagi membolehkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menjalankan siasatan di bawah Seksyen 16(a)(B) dan 17(a) Akta SPRM 2009.

Difahamkan, tiga daripada enam indvidu tersebut menangis ketika merayu untuk memendekkan tempoh reman dengan memberikan alasan mempunyai masalah kesihatan dan juga ingin menyambut bulan Ramadan bersama keluarga.

Enam individu itu tiba di perkarangan mahkamah kira-kira 9.45 pagi dan anggota keluarga yang menunggu kelihatan menangis sebaik melihat ketibaan enam individu terbabit.

Semalam, keenam-enam individu itu ditahan di sekitar Lembah Klang kerana disyaki memperdaya tidak kurang daripada 450 anggota koperasi di bawah naungan mereka, yang menghasilkan komisyen ratusan ribu ringgit bagi anggota-anggota lembaga berkenaan.

(Sumber - Bernama)

  • Jun 7, 2017
  •  
  • Jumla

Harga Runcit Produk Petroleum Turun Untuk Minggu 8hb - 14hb Jun 2017

KUALA LUMPUR - Kabinet yang telah memutuskan penetapan harga bahan api secara mingguan bagi membolehkan pengguna menikmati trend harga runcit yang lebih stabil.

Berikut adalah harga mingguan bahan petroleum yang turun sedikit lagi bagi tarikh 8 hingga 14 Jun 2017 yang ditetapkan pada kadar berikut:-

                        1.  RON 97 - RM 2.31 

                        2.  RON 95 - RM 2.05

                        3. DIESEL  - RM 1.94

(Sumber - beritanasionalrtm rasmi)

MYFREEVIEW DILANCAR – SIARAN DIGITAL PERCUMA GABUNG 15 SALURAN

KUALA LUMPUR - Sejarah dunia penyiaran tercipta hari ini. Migrasi siaran analog ke digital melangkah setapak lagi, melalui pelancaran siaran digital percuma "myFreeview", oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Dibangunkan dibawah projek Televisyen Terestrial Digital, (DTT), ia menyaksikan 15 saluran TV dan radio bakal disiarkan dalam jaluran spektrum yang sama.

Imisiatif Kementerian Komunikasi Dan Multimedia Malaysia, (KKMM) melalui Suruhanjaya Komunikasi Dan Multimedia Malaysia itu, sejajar penutupan siaran analog pada Jun tahun depan.

Keseluruhannya, sebanyak 4.2 juta dekoder percuma bakal diberikan kepada semua Isi rumah dibawah Bantuan Rakyat Satu Malaysia, (BR1M).

 

(Sumber - beritanasionalrtm rasmi)

Subcategories